Wanneer heeft u recht op de kantonrechtersformule of transitievergoeding ?
U heeft NOOIT wettelijk recht op de kantonrechtersformule. Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft u wettelijk recht op de transitievergoeding. Bijvoorbeeld: uw werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het verzoek moet op geldige motieven gestoeld zijn. Een rechtsgeldige reden is bijvoorbeeld disfunctioneren van de werknemer of een arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer. Dat zijn individuele redenen voor individueel ontslag waarvoor de ontslagprocedure moet lopen via de kantonrechter. Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, moet de werkgever het ontslag via UWV laten lopen. Echter, een werkgever kan er altijd voor kiezen om ontslag te regelen zonder tussenkomst van UWV of kantonrechter. Werknemers werken daar natuurlijk alleen aan mee als er iets tegenover staat, zoals een ontslagvergoeding. De hoogte van de ontslagvergoeding is SOMS gebaseerd op de kantonrechtersformule. Dat is voor de werkgever duurder dan de -lagere- transitievergoeding, maar hij voorkomt een lange en onzekere UWV- of kantonrechtersprocedure.
Collectief ontslag
Als de werkgever gaat reorganiseren worden vaak meerdere werknemers ontslagen. Dit heet collectief ontslag. Vaak wordt er in overleg met vakbonden een sociaal plan opgesteld met voorzieningen voor werknemers ter compensatie van het ontslag. Onderdeel van het sociaal plan is de ontslagvergoeding. Voor de berekening van de ontslagvergoeding wordt SOMS gebruik gemaakt van de kantonrechtersformule. Vakbonden voeren de onderhandelingen met als inzet een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding.
Individueel ontslag
Bij individueel ontslag kan de werkgever u een voorstel doen middels een vaststellingsovereenkomst. In de vaststellingsovereenkomst kan de ontslagvergoeding met behulp van de kantonrechtersformule worden vastgesteld. Een ontslag met vaststellingsovereenkomst kan zowel in geval van een individueel als collectief ontslag.