FNV Bondgenoten gaat een 'radicaal' andere koers varen en zich meer richten op individuele werknemers, in het bijzonder jongeren en werknemers in de it-sector. Dat zegt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland.
De aanwas van nieuwe leden stagneert al jaren doordat jongeren en it'ers zich onvoldoende aangetrokken voelen door de collectief afgesloten cao's. Volgens Henk van der Kolk eist de 'nieuwe werknemer' goede dienstverlening en belangbehartiging, die buiten de organisatie van de bond per traditionele sector valt. Bondgenoten wil een structuur maken met nieuwe afdelingen als FNV Post, FNV Services, waarbij werknemers uit verschillende sectoren en dus verschillende bonden worden samengebracht.
Voorzitter van der Kolk: "Het vakbondwerk moet gemoderniseerd worden. De arbeidsmarkt verandert heel snel en dat moeten we niet negeren. De loopbaan van de man of de vrouw moet centraal komen te staan, waar nodig in combinatie met scholing en met de privésituatie. En de vakbeweging moet zich niet te goed voelen om ook hulp en advies te bieden bij moderne contractsvormen."
Cao-ontduikende regelingen zoals flexwerk, stukloon en nul-urencontracten moeten door de vakbond worden opgepakt, aldus Van der Kolk, "Dat soort regelingen wordt aangeboden en door de mensen geaccepteerd. Dan moeten wij toch niet betuttelen en zeggen: 'dat moet je niet doen'." Bondgenoten wijst beperking van het ontslagrecht af. "Juist omdat ontslaan duur kan zijn, praten werkgevers met ons over sociale plannen. Die druk op de ketel is nodig." Volgens Van der Kolk is de kern van sociale plannen tegenwoordig vooral herplaatsing van werknemers, niet een zo hoog mogelijke vergoeding.
"Mensen willen graag blijven werken. Dat moet de discussie zijn. En die stok achter de deur van een ontslagvergoeding is alleen voor de paar noodgevallen die dan overblijven. Waar praten we dan helemaal over."