De werkgevers weigeren aan te schuiven bij het halfjaarlijkse overleg over het sociaal-economische beleid van de overheid, zolang de versoepeling van het ontslagrecht niet op de agenda staat. Bovendien eisen zij compensatie voor de stijgende kosten van de zorgverzekering, waaraan werkgevers wettelijk vijftig procent bijdragen.
"Als ons op voorhand niets wordt geboden, komen wij niet", aldus een woordvoerder van VNO-NCW. Hij legt er de nadruk op dat het niet alleen gaat om het ontslagrecht. "Bedrijven betalen zich blauw aan het nieuwe zorgstelsel, zonder dat zij daar enige invloed op kunnen uitoefenen."
Vorig jaar werd het Voorjaarsoverleg ook al overgeslagen, omdat toen tijdens de Participatietop in de zomer afspraken zouden worden gemaakt om tweehonderdduizend moeilijk bemiddelbare werklozen aan een baan te helpen.
De werkgevers zouden zich daarvoor extra inspannen in ruil voor de versoepeling van het ontslagrecht. "De Participatietop is mislukt", zei VVD-Kamerlid Nicolaï gisteren tijdens het debat met minister Donner. "En nu dreigt ook het Voorjaarsoverleg te mislukken. Het beleid zit écht op slot.
Een voorbarige conclusie, vond Donner. De vakbonden willen dat er wél een Voorjaarsoverleg komt. Volgens FNV en CNV valt er genoeg te bespreken en frustreren de werkgevers de uitvoering van de participatieafspraken.