Voor gemeenten is het vanaf 1 juli goedkoper om ambtenaren die ondermaats functioneren, te ontslaan. Dat is het gevolg van een akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden AbvaKabo FNV, CNV en CMHF.
‘Gemeenten zien er vaak van af ambtenaren die ondermaats presteren te ontslaan, omdat het ontzettend duur is’, zegt Ina Sjerps, hoofd werkgeverszaken van de VNG. ‘Dat gaat nu veranderen.’ De vereniging is met ruim 200 duizend gemeenteambtenaren een van de grootste werkgevers van Nederland. Volgens het akkoord, dat vrijdag in detail bekend wordt gemaakt, zullen de hoogte en de duur van de toeslag die ambtenaren boven op hun WW-uitkering krijgen, drastisch worden ingeperkt. Het uitgespaarde geld zetten gemeenten in om ontslagen personeel via cursussen aan nieuw werk te helpen.
Het is voor het eerst dat de overheid zo’n regeling opzet voor ontslagen personeel. Bedrijven werken al wel met dergelijke reïntegratietrajecten, maar doen dat alleen bij reorganisaties. Zowel de gemeenten als de vakbonden zijn – vanwege de gevoeligheid van het onderwerp – huiverig om de maatregel een versoepeling van het ontslagrecht te noemen. Ruud Kuin, bestuurder bij vakbond AbvaKabo FNV, benadrukt dat gemeenten nog steeds een ‘verdraaid goede’ reden nodig hebben om een ambtenaar te ontslaan. Maar nu de ontslagprocedure minder duur wordt, is er wel een flinke barrière weggenomen.
Het akkoord komt op een onverwacht moment. Eind mei wordt namelijk het rapport van de commissie-Bakker verwacht. Die commissie werd ingesteld nadat de politieke strijd om een sneller en goedkoper ontslag bijna tot een kabinetscrisis had geleid.