De rechtspositie van ontslagen werknemers is en blijft slecht. Dat is de mening van hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, Evert Verhulp. Door de bestaande `kromme` wetgeving zijn werkgevers in staat hun personeel vaak goedkoper te ontslaan via het UWV dan via de kantonrechterregeling.
Kantonrechters vonden dit een oneerlijke handelswijze en kenden via het UWV ontslagen werknemers vaak toch nog een schadevergoeding toe. De Hoge Raad heeft de kantonrechters hier echter bij teruggefloten, omdat `de wet moet worden nageleefd`. Volgens Verhulp ziet het er naar uit dat de rechtspositie van ontslagen werknemers binnenkort zal verbeteren. Er is immers niemand die het voortouw neemt in het verbeteren of versoepelen van het arbeidsrecht. Hierdoor blijven ontslagvergoedingen via de kantonrechter of het UWV verschillend uitvallen.
Volgens Verhulp zit het probleem vooral bij de sociale partners, maar ook bij het ministerie van Sociale Zaken zelf. Het ministerie stuurt te weinig en heeft te weinig goede ideeën, terwijl de werkgevers en werknemers intern verdeeld zijn. Werknemers sluiten zich ook minder vaak aan bij vakbonden, terwijl leden ook meer radicaliseren.